Blogs,  Fotografie

Wonen op een filmset

‘Opnames Lyrebird Grotekerskbuurt Dordrecht’

Er zijn zo van die momenten die je niet snel zult vergeten. Eén van deze momenten voor mij was de filmopname die plaatsvond in Dordrecht in het voorjaar 2018, namelijk voor de internationale bioscoopfilm Lyrebird. Het verhaal vertelt over de Nederlandse meestervervalser Han van Meegeren, een begenadigd schilder die behalve eigen werk onder meer vervalsingen maakte van befaamde schilders Vermeer en Hals. Hij liep na de oorlog tegen de figuurlijke lamp toen een onbekend werk van Vermeer opdook in de collectie van top-Nazi Hermann Göring. Van Meegeren overleed op 58-jarige leeftijd.

 

 

Op dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 april 2018 werd de anders rustige straat gekleurd door een veelheid aan figuranten, acteurs en videocamera’s. Een veelbesproken acteur, Guy Pearce, werd al snel gespot in Dordt en bleek hoofdrolspeler te zijn in de Hollywood film-opname. Voor het filmen van start ging werden de bewoners van het centrum van Dordt geïnformeerd over de geplande filmtijden, zodat zij er rekening mee konden houden. Immers was de straat tijdens het filmen gewoon afgesloten en wanneer je naar huis wilde, moest je toch gewoon wachten tot de regisseur het verlossende woordje: ‘Cut!’ riep en iedereen weer even zijn weg kon vervolgen.

 

 

Mijn appartement ligt aan de Grotekerksbuurt, nog net niet tegenover de bekende stadsbakker in Dordrecht, Nobels Brood (welke stadse Dordtenaar kent het niet?). Ik had dan ook niet veel andere keuze dan rekening te houden met de agenda van regisseur Dan Friedkin. Het was ook nog eens heel leerzaam; ik weet nu bijvoorbeeld waarom voor elke opname de straten nat worden gesproeid (en nee, dat is niet om een beregende straat na te bootsen).

 

 

Hoewel een groot deel van de opnames overdag plaatsvond (en ik toen gewoon aan het werk was) viel ik op een woensdagavond met mijn neus in de boter. Ik kwam aangereden om mijn auto te parkeren langs de rivier en trof bij het Grotekerksplein de groep acteurs, figuranten, regisseurs en filmcrew aan. Hier en daar schuifelde een bewoner langs de hekken, in afwachting op het seintje dat hij of zij naar huis mocht lopen.

 

 

Ze waren nog bezig! Wat leuk, ik kon het nu toch écht ervaren hoe het was om te wonen aan een straat die dermate foto- en filmgeniek is dat er nu opnieuw een filmscène werd opgenomen. Denk bijvoorbeeld ook aan Kruimeltje, Pietje Bell en Zwartboek, die elk voor een klein stukje in Dordrecht zijn opgenomen, rondom de indrukwekkende kathedraal van Dordrecht.

 

 

‘WACHT HIER MAAR EVEN…’

Nadat ik mijn auto had geparkeerd en richting het Grotekerksplein liep werd mij daar vriendelijk verzocht even te wachten. ‘Er is net een shoot gaande, wacht maar even hier…’.  Aangezien ik niet veel andere keuze had heb ik even gewacht en tegelijk de opname gade geslagen, waarbij ik me verwonderde over hoeveel mensen, tijd, moeite en geduld er eigenlijk nodig was voor het filmen van slechts een paar filmscènes. Later heb ik mij laten vertellen dat de drie dagen filmen in Dordrecht goed waren voor slechts vier minuten film!

 

 

Eenmaal bij mijn huis aangekomen ben ik met de Canon klaar gaan zitten om vanuit het raam aan de voorzijde mijn kans te pakken. Een beter uitzicht erop zou ik niet krijgen. Hoe vaak krijg je nu de kans om van zo dichtbij een ‘film in the making’ te zien, gewoon vanuit je eigen slaapkamer.

 

 

 

 

En nu is het afwachten tot de film wordt uitgebracht…

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *