Blogs,  Fotografie

Een nieuwe camera aanschaffen, waar let je op?

‘Something new’

Als er iets leuk is om te doen dan is het wel uitkijken naar de aanschaf van een nieuwe camera, exact het proces waar ik nu in zit. Deze blog gaat dan ook over het voorbereidingsproces dat vooraf gaat aan het doen van een dergelijke grote aankoop, want het gaat nu eenmaal om een flink bedrag. Camera-apparatuur is prijzig en dus maak je zo’n beslissing niet over een nacht ijs.

CANON OF NIKON: HET GEBRUIKSGEMAK

Het zijn elkaars ware concurrenten en al menig discussie is hierover gevoerd: ga je voor de Nikon of voor Canon? De verschillen tussen deze twee merken zijn niet extreem, maar het is erg persoonlijk waar jouw voorkeur naar uit gaat. De camera’s van beide merken liggen elk iets anders in de hand en hebben de bedieningsknoppen anders gevestigd liggen. De beste manier om erachter te komen welk merk voor jou het beste werkt is de camera in de winkel in de hand te nemen en te ervaren hoe dit voelt. Heel praktisch dus. Laat je ook goed voorlichten door de medewerker over de voor- en nadelen van het toestel. Wel goed om te weten is dat wanneer je eenmaal je keuze gemaakt hebt voor een van de twee merken, je hier doorgaans aan ‘vastzit’, omdat de lenzen die je koopt niet 1 op 1 verwisselbaar zijn met het andere merk. Je kiest dus echt soort.

Zelf heb ik gekozen opnieuw voor de Canon te gaan. Mijn ervaring met dit merk is goed en ik ben zeer tevreden over het gebruiksgemak van deze soort. Ik ben destijds gestart met de Canon 1000d gevolgd door mijn huidige 760d. Ik zal later een nieuwe blog toevoegen over de verschillen (voor zover die er echt zijn) tussen de Canon en Nikon, wat jou hopelijk kan helpen met het maken van een keuze.

 

© SRL Lounge

Maar dan…

Natuurlijk begint elke verandering met het maken van een keuze en hier achterstaan. Op een zeker moment moet je een knoop doorhakken, hoewel je natuurlijk wel jezelf goed kan voorbereiden. Juist omdat camera-apparatuur erg duur is en/of kan zijn loont het om je in te lezen en je huiswerk goed te doen. Voor een beetje een basisset (waaronder te verstaan valt een body, groothoeklens, basisobjectief en telelens) ben je binnen de professionele categorie van Canon (de een-cijferige serie) al snel een euro of 6000-7000 kwijt. Het is niet voor niets dat fotografen een flink prijskaartje hanteren; immers moet deze aangekochte apparatuur een keer worden terugverdiend.

Maar waar let je op bij zo’n grote aankoop? Voor mijzelf zijn er een aantal zaken die ik belangrijk vind en waar ik op let bij het onderzoeken van de mogelijke types binnen de Canon-serie. Het zijn een aantal stapjes die ik afloop en waarbij ik mijzelf voortdurend afvraag welke kant ik op wil met mijn fotografie. Je denkt dus toekomstgericht.

WAT WIL JE ERMEE?

Het lijkt misschien erg voor de hand, maar deze vraag is juist vanwege de logica zo belangrijk om jezelf te stellen. Wat is je doel met de fotografie en wat wil je met de camera gaan neerzetten? Wanneer jij een camera zoekt voor de sporadische momenten, de vakanties, verjaardagen en andere gelegenheden, dan zul je hiervoor niet een uitermate hoog bedrag willen neerleggen en dit niet eens hoeven te doen. Een camera uit de beginnerscategorie van Canon zal voor dit doel dan prima geschikt zijn.

Wil je er echter meer mee gaan doen dan zul je er ook meer voor moeten gaan uitgeven. Het is dan nog van belang voor jezelf te weten welke soort fotografie je wilt gaan beoefenen. Kies je voor de macrofotografie, voor de landschapsfotografie of juist voor actiefotografie? Je zult misschien denken dat deze keuze niet relevant is voor de aankoop van de camera, maar aan het einde van dit artikel zal zijn gebleken dat dit wel degelijk relevant is. Immers is het van belang voor bepaalde eigenschappen van de camera, waarmee actieshots (bijvoorbeeld) beter vastgelegd kunnen worden.

HOE WERKT DE SPIEGELREFLEX?

Het lijkt misschien een evidente vraag voor een fotograaf die regelmatig met een digitale Spiegelreflexcamera werkt, maar puntje bij paaltje blijken er nog aardig wat fotografen te zijn die niet weten hoe deze camera’s nu echt functioneren. Tot 2005 kon men lezen en schrijven met de compactcamera’s die in uitvoering en gebruik een stuk eenvoudiger waren. De compactcamera werd gebruikt voor de huis-tuin-en-keuken fotografie en voldeed hiervoor ook prima. De Spiegelreflexcamera’s werden eigenlijk alleen gebruikt door de professionele fotografen en een enkele fanatieke amateur. Tegenwoordig echter is de Spiegelreflex betaalbaar geworden voor de huis-tuin-en-keuken fotograaf en daardoor wordt deze camera dus door een veel grotere groep gebruikt.

Interessant is dat de prijzen voor de digitale SLR-camera’s (Single Lens Reflex) en de compactcamera’s lopen in deze tijd niet meer zo erg uiteen, waardoor het voor mensen soms een lastige keuze is welke soort camera zij willen aanschaffen. Juist daarom is het belangrijk te weten welke voordelen een SLR-camera jou biedt boven een compactcamera.

Laten we beginnen met de eigenschappen van een digitale Spiegelreflex camera en wel de volgende:

  • Kijken via de zoeker door de lens
  • Lenzen wisselen
  • Grotere sensors voor hogere kwaliteit foto’s (en dus doorgaans betere resultaten)
  • Ideaal voor actiefotografie doordat een SLR-camera nauwelijks afdrukvertraging heeft

Opbouw Spiegelreflex camera

Wanneer je kijkt naar het ontwerp en de opbouw van een SLR-camera dan begrijp je ook direct waar de naam ‘Spiegelreflex’ vandaan komt. Kijk maar eens naar onderstaand plaatje.

 

© Diagram-Ideas, Camera Diagram

 

Wat je ziet is het geraamte van de camera met een rode lijn en verschillende onderdelen. Het proces begint met licht dat door de lens valt.  Dit licht wordt gereflecteerd door de spiegel (‘Mirror’) richting een focusscherm, vanwaar ook de naam ‘spiegelreflex’ komt; het beeld reflecteert via de spiegel in de camera. Het focusscherm gebruikt de camera om te focussen (scherp te stellen) en het licht valt daarna op een blokje geslepen glas, genaamd het pentaprisma (‘Prism’). Dit pentaprisma weerkaatst het licht, zodat het beeld door de zoeker (‘Viewfinder’) kan worden gezien.

Wanneer je een foto neemt zal de camera focussen via het focusscherm en zal de spiegel omhoog klappen, waardoor er licht op de sensor valt. De sluiter (‘Shutter’) opent en het licht valt op de sensor (‘Photo film’). De sluiter zal zich vervolgens weer sluiten en de spiegel klapt weer omlaag. Dit proces kun je ook horen, wanneer de camera een ‘klikkend’ geluid produceert (dit is het openen en dichtgaan van de sluiter).

DE LENS MAAKT HET BEELD

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is niet de kwaliteit van de body van de camera bepalend voor het beeld, maar wordt dit uiteindelijk vooral bepaald door de lenzen die je gebruikt. Ik heb dit zelf ervaren met de lens die ik op mijn Canon 760d heb gehad. De Canon 760d is een prima camera, maar met de lens Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 waren de beelden vreselijk onscherp. Het beeld werd een en al ruis en fotograferen werd vervolgens een enorm frustrerend klusje. De combinatie van deze body en lens was klaarblijkelijk dramatisch. Nu zal ik dus vooral gaan letten op de kwaliteit van de lens, omdat ik weet hoe belangrijk deze is voor het uiteindelijke beeld. Zie het als met een versterker en geluidsboxen; uiteindelijk is niet de kwaliteit van een versterker meest bepalend voor het geluid, maar de geluidsboxen. De combinatie van een goede versterker, maar slecht boxen zal het een stuk minder plezierig maken om je favoriete muziek aan te horen.

Natuurlijk zijn er ongelofelijk veel lenzen beschikbaar op de markt en is ook dit geheel afhankelijk van jouw stijl en je doel met de fotografie. Samen met de beeldsensor bepaalt de lens voor een groot deel de kwaliteit van de uiteindelijke foto (waarbij een lens met groot bereik uiteindelijk minder goede kwaliteit zal opleveren). Bij de aankoop van een lens is belangrijk te letten op de lichtsterkte (die vaak genoteerd staat op de lens als ‘1: 3.5-5.6’). Over dit onderwerp is echter nog zoveel meer te vertellen wat te ver reikt voor dit topic… Ik zal later een apart blog schrijven over waarop te letten bij de aanschaf van een lens 🙂

 

© Switch Back Travel

 

CAMERA’S MET WIFI, BLUETOOTH EN GPS

Tegenwoordig heeft haast elke moderne spiegelreflexcamera de mogelijkheid foto’s via wifi en/of bluetooth over te zetten naar een tablet of smartphone. Ik moet zeggen dat deze functionaliteit echt heel fijn is! Mijn huidige camera, de Canon 760d, beschikt ook over WiFi en het is al meerdere keren gebeurd dat ik tijdens een shoot even de foto op mijn telefoon wilde bekijken (bijvoorbeeld wanneer je hem direct aan een klant wilt doorsturen).

Ook ideaal aan deze functie is dat je met deze mogelijkheid de camera op afstand kunt bedienen. Via een speciale App (Camera Connect van Canon) kun je de camera volledig bedienen en alle instellingen zelf instellen, waarbij je dus heel creatief kunt fotograferen. Onderstaande familiefoto is op deze manier gemaakt, waarbij ik de instellingen bepaalde via mijn SmartPhone en ondertussen niet zelf mijn benen uit mijn lijf hoefde te rennen om nog op tijd bij de groep te kunnen staan 😉

 

 

Ook een mogelijkheid met de modernere SLR-camera’s is de foto direct vanaf het toestel delen via (bijvoorbeeld) Facebook, maar om dit te kunnen doen moet wel eerst een en ander worden ingesteld. Het maakt het allemaal natuurlijk wel een heel stuk makkelijker jouw kiekjes met jouw social media-kring te delen 🙂

De GPS-functie die op veel moderne SLR’s zit ingebouwd zorgt ervoor dat bij het delen van de foto (of bewerken hiervan nadien) de locatie reeds wordt ingevuld. Wel zorgt deze functie vaak voor een verkorte accuduur.

EEN KEUZE MAKEN

Als het goed is ben je dan aangekomen bij het moment dat je weet wat je met de camera wilt gaan doen, van welke fotografiestijl jij houdt en hoe de SLR-camera werkt. Dit alles is van belang om de juiste keuze te maken. Per stijl en voorkeur zijn weer andere eigenschappen van de camera belangrijk. Zo zul je met actiefotografie rekening moeten houden met de noodzaak van een snelle autofocus met multi-point autofocus en een snelle continuous drive of burst modus. Voor portretfotografie daarentegen is het weer belangrijk dat de camera een goede witbalans & kleurcompensatie kan toepassen en een Live View-functie heeft. Macrofotografie vereist van de camera een Image Stabilization (een functie die op veel SLR-camera’s zit ingebouwd) en eveneens een Live View-functionaliteit. En zo zijn er nog veel meer eigenschappen die horen bij bepaalde soorten fotografie.

NEEM JE TIJD

Uiteindelijk is het belangrijk dat je vooral je tijd neemt en geen overhaaste beslissingen maakt. Het aanschaffen van nieuwe apparatuur gaat vaak gepaard met veel zoekwerk, lezen, uitproberen en in the end het overschrijven van een flink bedrag van jouw giro 🙂 Laat het dus vooral een bewuste keuze zijn, waarbij je serieus nadenkt over de voor’s en tegens van de verschillende opties. Want ja, er zijn tegenwoordig zoveel keuzemogelijkheden dat kiezen er niet altijd makkelijker op wordt.

Wat ook heel handig is is het huren van een camera om te kunnen uitproberen wat het beste bij jou past. Een mogelijkheid hiertoe word je geboden door Calumet Photographic in Rotterdam. Hier huur je camerabody’s en lenzen voor een bepaalde prijs per dag, zodat je kunt uitproberen of het bij je past. Dit is al mogelijk vanaf een prijs van € 45,– per body per dag.

 

© Photography Secrets

MIJN KEUZE

Voor mij betekent dit alles veel voorbereiding in de zin van mezelf inlezen in verschillende camera’s, eindeloos video’s bekijken en reviews lezen en uiteindelijk de knoop doorhakken. Binnenkort ga ik langs bij de Kamera Express in Breda waar het voor fotografen een waar walhalla is qua aantal camera’s en lenzen. Ik ben van plan mijn gehele huidige set in te ruilen en daarvoor een professionele camera aan te schaffen met drie lenzen. Dit zal een set zijn waar ik jaren mee vooruit kan en die mij zal kunnen helpen mijn fotografie naar een hoger level te tillen en professioneler aan de slag te gaan. Vooral vind ik het heel erg leuk om mij hiermee bezig te houden en om uit te zoeken wat het beste bij mij en bij mijn stijl past. Je kunt het zien als een ontdekkingsreis naar jezelf en jouw creativiteit en op zichzelf is dat al erg leuk om te doen 🙂 Welke camera ik uiteindelijk zal aanschaffen? Ik houd het nog even geheim… En voor jou, heel veel succes met het zoeken naar jouw nieuwe camera!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *