Blogs,  Fotografie

Het tarief van de fotograaf

‘Voor niets gaat de zon op’

Menig verstand staat er bij stil: de uurtarieven van fotografen vandaag de dag. Veel mensen schrikken al snel af, zodra ze de prijzen zien die fotografen hanteren. Nederlandse Fotografen rekenen namelijk bedragen tussen de € 65,– en € 150,– per uur voor hun werk, waarbij ervaring, scholing en kennis van het vak de prijs mee bepaalt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de gerekende uurprijs van een fotograaf niet een ‘zomaar uit de lucht gegrepen bedrag’. Wanneer je alle kosten op een rijtje gaat zetten die je als fotograaf hebt blijkt dit gerekende tarief al snel een stuk meer valide en terecht.

De prijs wordt, zoals ik hierboven al even kort aanstipte, deels bepaald door factoren als opleiding van de fotograaf, bijscholing (denk aan cursussen en workshops) en natuurlijk ervaring. Daarnaast speelt echter ook mee de apparatuur die de fotograaf gebruikt en daarmee de kans op mooie foto’s. Vaak is het immers wel zo dat hoe duurder jouw apparatuur (en daarmee hoe professioneler), hoe groter de kans dat jij als fotograaf een mooi product kunt afleveren.

Laten we eens bekijken welke factoren dus van invloed zijn op dit uurtarief en welke kosten een fotograaf heeft.

APPARATUUR

Het spreekt voor zich, maar als eerste is dit natuurlijk de apparatuur zelf. Een beginnend fotograaf start al snel met een bedrag van € 10.000,– voor een beetje een basisset aan apparatuur (een body-camera, een set aan basislenzen, flitser en mogelijk verlichting voor studiopraktijk). Een professionele vakfotograaf is echter veel meer kwijt en zal alleen voor de camera zelf al € 6.000,– kwijt zijn. Vaak werkt hij ook met twee camera’s en heeft van alle apparatuur een duplicaat (voor het geval tijdens een shoot een van de twee hapert en niet meer werkt). Het gaat al met al om een investering van een aantal ton om de fotografie onderneming mee op te zetten. Wanneer je als fotograaf nog aan het begin staat van jouw fotografie onderneming zal je weliswaar minder geld kwijt zijn (je hebt dan ook minder om te investeren), maar dat neemt niet weg dat ook dan de kosten aanzienlijk zijn voor de aanschaf en dit geld moet je op enige wijze terug zien te krijgen, wil het je niet alleen verlies opleveren.

Even een klein rekensommetje ter illustratie: wanneer je met een camera 50.000 opnames maakt (bijvoorbeeld met de oude Canon EOS 1000D-18-55 mm) dan kost elk plaatje één eurocent ofwel € 0,00998). Gebruik je de Canon EOS 5D Mark IV 24-105 mm dan kost elke opname je meer, namelijk € 0,08598. Deze berekening krijg je door het aankoopbedrag te delen door het aantal opnames (Canon EOS 1000dD: € 499,– versus Canon EOS 5D Mark IV + Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM € 4.299,–). Let wel dat je het hierbij alleen nog maar hebt over de body van de camera en er voor een shoot wel heel wat meer nodig is dan alleen een body. Denk aan meerdere lenzen, een additionele flitser, meerdere USB geheugenkaartjes, extra batterijen en ga zo maar door.

VERVOER

Vergeet daarnaast ook niet het vervoer van de fotograaf, want als fotograaf heb je ook met reiskosten te maken. Klanten wonen niet altijd naast de deur en je zult dan dus ook voor klanten en/of leveranciers onderweg zijn. Je maakt alles bij elkaar aardig wat kilometers.

COMPUTER / SOFTWARE

Na het maken van de foto’s zal je als fotograaf hiermee thuis of op kantoor aan de slag gaan. Je zoekt ze uit, selecteert de juiste foto’s en bewerkt daar waar nodig. Voor het bewerken gebruik je een fotobewerkingsprogramma (Adobe Lightroom en Adobe Photoshop zijn de meest voorkomenden) en daarvoor betaal je een lidmaatschap. Als professioneel fotograaf werk je daarnaast ook met een computer die geschikt is voor het beoordelen en bewerken van de foto’s, omdat niet elke computer dit aan kan. Het gaat vaak om grote bestanden die je moet bekijken en aanpassen en je wilt niet hebben dat tijdens het werk de computer vastloopt (door de grootte van de bestanden) en je weer van voor af aan kunt beginnen. Daar komt dan nog bij dat de kwaliteit van het beeldscherm optimaal moet zijn om goed te kunnen zien hoe de kleuren zich verhouden. Wanneer je ervan uitgaat dat je voor een beetje fotoreportage al snel zo’n 600-800 foto’s maakt, kun je ervan uitgaan dat dit 4 tot 5 uur bewerkingstijd kost.

STUDIORUIMTE / KANTOOR

Fotografen die werken in een studio of een apart kantoor hebben voor hun fotografie hebben natuurlijk te maken met kosten hiervoor, zij het de huur of hypotheek.

TRAINING / SCHOLING / WORKSHOP

Om de kennis up-to-date te houden is het voor elke fotograaf belangrijk regelmatig scholing te volgen. De concurrentie binnen de fotografie is groot. Deze trainingen, cursussen en workshops zijn natuurlijk niet kosteloos en zijn wederom een investering van de fotograaf in het bedrijf.

MARKETING

Professionele fotografen werken veel met marketing, teneinde hun Website goed zichtbaar te laten zijn op Google. Zij investeren dan ook in de marketing via Facebook, Instagram of Blogs. Dit kan gebeuren door externe partijen of door de fotograaf zelf die hier heel wat uur in stopt. Dit zijn ook werkuren. Daarnaast hebben fotografen visitekaartjes, briefpapier, stickers en ander reclamemateriaal om zichzelf mee op de ‘kaart’ te zetten. Opnieuw een investering die terugverdiend moet worden.

ACCOUNTANCY

Niet elke fotograaf werkt ermee, maar de grotere fotografen en/of fotografenbedrijven werken met accountants/boekhouders om de cijfers te regelen. Het boekhouden is een vak apart, maar moet wel goed gebeuren. Dit wordt dan vaak uitbesteed aan een externe partij.

TOT SLOT

Naast bovenstaande kostenposten zijn er ook nog de kosten voor eventuele verzekeringen (zoals voor de apparatuur), administratiekosten en belastingen. Denk daarbij aan de kosten voor een zakelijke bankrekening, lidmaatschap bij vakbladen en telefoonkosten. Het lijkt misschien niet veel, maar wanneer je al deze posten optelt kom je op een behoorlijk bedrag wat de fotograaf kwijt is.

Dit maakt mogelijk meer inzichtelijk waarom het uurtarief van de fotograaf (of dit nu een professioneel fotograaf is of semi-professioneel fotograaf) hoog is. Een semi-professioneel fotograaf hoeft daarbij niet onder te doen voor een professioneel fotograaf, maar zal zijn of haar uurtarief vanwege het woordje ‘semi’ dan ook lager zetten dan de echte professionals. Het vak van de fotografie is niet makkelijk en vergt hard werk en doorzettingsvermogen om uiteindelijk in het levensonderhoud te kunnen voorzien.

Ik hoop dat deze blog meer duidelijkheid heeft kunnen verschaffen over het waarom de fotograaf een bepaalde prijs hanteert. Een fotograaf is niet duur, juist omdat de investeringen die gepaard gaan met het opzetten van een onderneming groot zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *