Blogs,  Fotografie

Vervangt de systeemcamera de spiegelreflex?

‘SYSTEEMCAMERA VERSUS SPIEGELREFLEX’

Nieuw op de markt binnen de fotografie is de zogenaamde systeemcamera. Hoewel, echt nieuw is deze niet meer, want hij bestaat al wat langer. Wat wel veranderd is is de kwaliteit van deze camera’s, waarmee zij een ware concurrent zijn voor de alom bekende spiegelreflexcamera. Deze blog gaat over de verschillen tussen deze twee soorten camera’s en dus de voor- en nadelen. Voor mij werkt dit topic ineens erg interessant toen ik op zoek ging naar een nieuwe camera voor mijn werk en waarmee ik mijzelf de vraag moest gaan stellen waar ik behoefte aan had. In de praktijk merk je dat de keuze voor een van deze twee soorten camera’s erg persoonlijk ligt.

DE VERSCHILLEN

Het belangrijkste verschil wordt al duidelijk wanneer je de Engelse benaming opzoekt voor de systeemcamera, namelijk ‘mirrorless camera’. De systeemcamera heeft, in tegenstelling tot de spiegelreflexcamera, geen ingebouwde spiegel.

Bij een spiegelreflexcamera kijk je door de viewfinder (de optische zoeker) en zie je een beeld dat door een spiegel in de camera wordt gereflecteerd. Dat maakt dat jij rechtstreeks door het objectief kunt kijken en kunt zien welk beeld de camera uiteindelijk vastlegt. Wanneer je de opname maakt zal de spiegel kort opklappen, zodat het licht op de sensor kan vallen.

De systeemcamera werkt zonder deze interne spiegel. De camera zelf is dan ook een heel stuk kleiner en lichter in gewicht. Deze camera heeft ook geen viewfinder (optische zoeker). Sommige systeemcamera’s hebben wel een elektronische zoeker, waardoor het mogelijk is een live weergave te hebben van wat de sensor op dat moment registreert. Dit kan erg handig zijn ten opzichte van de optische zoekers van spiegelreflexcamera’s.

FORMAATVERSCHILLEN

Ik benoemde het al even, maar een groot verschil tussen de spiegelreflexcamera en de systeemcamera is wel het formaat. Voor veel fotografen geeft dit ook de doorslag om voor deze relatief nieuwe soort camera te kiezen. Het formaat van menig systeemcamera is erg aantrekkelijk voor een camera die kwalitatief zeker niet onderdoet voor een spiegelreflexcamera, zoals wij deze jarenlang gewend zijn. Zeker wanneer je veel fotografeert onderweg tijdens reizen of wandelingen, dan is het erg fijn niet een zware camera met lenzen te hoeven meesjouwen.

Toch bestaat hier ook een tegengeluid voor. De body’s van de systeemcamera mogen dan wel een stuk lichter zijn, de lenzen zelf die je gebruikt zijn dat niet. Sterker nog, wanneer je een teleobjectief op een systeemcamera zet kan dit er nogal absurd uitzien, juist vanwege het verschil in grootte. De zogenaamde pancake-objectieven (de platte objectieven) passen natuurlijk wel uitstekend erbij en daarmee is deze systeemcamera een zeer goed alternatief voor onderweg.

Het verschil in gewicht en grootte van de body met lenzen brengt ons ook bij een nadeel van de systeemcamera, namelijk het gebrek aan balans. Zeker wanneer je wildfotografie doet of bruidshoots (fotografie waarbij het belangrijk is ver te kunnen inzoomen) heb je flinke teleobjectieven nodig om het onderwerp goed dichtbij te kunnen halen. Wat je dan nodig hebt is een stabiel en flink objectief dat goed in balans is en niet makkelijk omkukelt. Dit is tegelijk ook een bezwaar dat ik van meerdere vakfotografen hoorde ten opzichte van de systeemcamera; hij is te licht om de zwaardere objectieven te kunnen dragen. Deze spiegelreflex wint het op het gebied van grip, stabiliteit en bedieningsmogelijkheden van de knoppen.

SENSORVERSCHILLEN SPIEGELREFLEXCAMERA EN SYSTEEMCAMERA

Hoe vroeger de sensorgrootte een reden kon zijn om te kiezen voor de spiegelreflex hoeft dat nu niet meer doorslaggevend zijn. Inmiddels is de techniek van de systeemcamera dermate doorontwikkeld dat er de sensorgrootte voldoende is om hiervoor te kiezen. Er zijn meerdere micro-four-thirds camera’s beschikbaar op de markt, zoals de Panasonic GH5-serie en APS-C camera’s (de Fujifilm X-H1) en de Full Frame, zoals de Sony A7-serie. Je leest het al, er is aardig wat aanbod op de markt.

VOLOP IN ONTWIKKELING

Belangrijk je te realiseren wanneer je een systeemcamera wilt aanschaffen is dat de techniek hieromheen nog volop in ontwikkeling is. Op een aantal vlakken lopen ze nog niet bij ten aanzien van de spiegelreflexcamera. Zo is het aanbod aan accessoires en objectieven nog een stuk kleiner, waardoor je als fotograaf beperkter bent in je mogelijkheden. Een alternatief hiervoor kan zijn een mount-converter te gebruiken, waardoor je alsnog een Canon-objectief op een (bijvoorbeeld) Sony-systeemcamera kunt gebruiken, maar deze mount-converters kunnen behoorlijk kostbaar zijn in aanschaf. Uiteindelijk betekent dit daardoor een behoorlijk prijzige aanschaf.

ACCUDUUR BIJ SYSTEEMCAMERA

Een ander nadeel van de systeemcamera kan zijn de accuduur. Juist vanwege het verschil in grootte is de accuduur een verschil tussen de twee soorten camera’s. De systeemcamera is kleiner en heeft mede als gevolg daarvan ook een minder grote accu dan de accu van de spiegelreflexcamera. De kleinere accu’s van de systeemcamera zijn qua capaciteit niet gelijk aan die van de grotere en meer krachtige accu’s van de spiegelreflexcamera’s. Met name bij het gebruik van de videofunctionaliteit betekent dit dat je met de systeemcamera meerdere extra accu’s nodig hebt.

SYSTEEMCAMERA; DE CONCURRENT VAN DE SPIEGELREFLEX?

Ondanks bovengenoemde uitdagingen timmert de systeemcamera qua techniek en beeldkwaliteit wel erg aan de weg. Het is de categorie binnen de fotografie waarin momenteel erg geinnoveerd wordt en op het gebied van autofocus, beeldstabilisatie en videomogelijkheden worden de resultaten steeds indrukwekkender. Er zijn veel verschillende modellen, waardoor zij voor de gemiddelde gebruiker steeds aantrekkelijker worden. Van ultracompacte en eenvoudige consumentenmodellen tot professionele snelheidsduvels voor de sportfotograaf, er is voor ieder wel wat wils.

Ⓒ The Verge

Tegelijkertijd is de spiegelreflexcamera als camera zo oerdegelijk en stabiel (met zoveel mogelijkheden tot uitbreiding qua objectieven en accessoires) dat deze niet snel met uitsterven bedreigd zal worden. Er zal nog heel wat moeten gebeuren wil de systeemcamera de spiegelreflex daadwerkelijk gaan vervangen. Met een goede Canon-combinatie (denk aan bijvoorbeeld de Canon EOS 6D Mark ii als instapmodel) zul je dan ook niet snel een buil vallen.

PERSOONLIJKE VOORKEUR

Uiteindelijk komt het dan toch ook neer op jouw persoonlijke voorkeur en waar jij je als fotograaf het prettigste bij voelt. Houd je van een camera met een stevige grip, met de bedieningsknoppen op de voor jou vertrouwde plek en met het bekende schermpje bovenop de camera (zoals Canon heeft)? Of vind je het juist fijn om een lichte camera te hebben om mee te nemen tijdens de momenten waarop je de camera gebruikt, bijvoorbeeld een wandeling of op vakantie? Verstandig is jezelf goed in te lezen in de verschillen tussen de systeemcamera en de spiegelreflex en daarbij ook de camera in de hand te nemen. Alleen dan kun je erachter komen welke soort camera voor jou het beste werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *