Blogs,  Fotografie

Tien tips voor de beste foto

‘DE PERFECTE FOTO’

Het nieuwe jaar is begonnen en we beginnen met fotografie met een schone lei. Dat fotografie niet moeilijk hoeft te zijn bewijzen deze tien tips die in deze blog zullen worden verklapt aan je. Wanneer je op een aantal zaken let zul je zien dat het resultaat op beeld al direct een stuk beter wordt dan wanneer je hier niet op let. Dus begin je nieuwe fotojaar goed en houd bij je eerstvolgende shoot de komende tien tips in het achterhoofd.

 

FOTOGRAFEREN IN RAW

De camera staat standaard ingesteld op JPG, wanneer je foto’s gaat maken. Deze instelling kan in principe prima werken, maar wanneer je meer vrijheid en flexibiliteit wilt hebben tijdens het fotograferen (en ook zeker juist nadien met nabewerking) dan zul je meer kunnen bereiken met het fotograferen in RAW. Het woord zegt het eigenlijk al; RAW ofwel de ruwe versie van de foto waar nog niets mee is gebeurd. Bij een JPG-bestand heeft de camera zelf al bepaalde bewerkingen toegepast voordat de foto überhaupt op de computer komt te staan. Dat betekent dat jij als fotograaf minder mogelijkheden hebt om nadien de foto nog aan te passen. Een RAW-bestand daarentegen kan op veel meer mogelijke manieren nadien worden aangepast of gecorrigeerd.

VERSCHILLENDE STANDPUNTEN

Wat je vast vaker hoort van fotografen is het belang van het maken van foto’s van verschillende standpunten. Natuurlijk is het heel makkelijk om vanaf ooghoogte al je foto’s te maken (het scheelt je keer op keer door de knieën zakken), maar het uiteindelijke beeld blijft daarmee wel hetzelfde en wordt mogelijk saai. Een standaardpositie voor een foto is de horizon in het midden en het onderwerp recht voor je; eigenlijk het beeld dat veel mensen zo fotograferen, maar wanneer je die foto wilt die opvalt, dan is dit niet de positie waar je voor zou moeten gaan…

Dus, zak eens een keer extra door je knieën of (doe eens gek) maak de foto vanaf de grond. Lig eens op de grond en wees niet bang voor vieze kleding als gevolg. Soms zijn het juist die foto’s die extra opvallend zijn en daarmee afsteken tegen de rest 😉

NEEM JE TIJD

Fotografie kun je niet in de haast doen. Om dat ene mooie beeld te krijgen zul je rust moeten hebben en moeten voelen (met name). Wanneer je onrust voelt in jezelf of haast hebt op het moment dat je een bepaalde foto wilt schieten, dan zul je dat terugzien in het beeld (slordigheden hier en daar). Wat ik zelf merk is dat ik tijdens het fotograferen mezelf heel ontspannen voel en dat ik wanneer ik ermee bezig ben alles even vergeet. Dat is een heerlijk gevoel ,wanneer je normaal gesproken in het leven van alledag juist voortdurend actief en alert bent en ook moét zijn. De mooiste resultaten op beeld komen op het moment je echt de tijd neemt en niets probeert af te raffelen.


WEER OF GEEN WEER

De meeste fotografen zijn mooiweer-fotografen, met andere woorden gaan zij er alleen op uit als het zonnetje schijnt en de temperatuur boven de 10 graden Celcius ligt. Niets mis mee en heel eerlijk, ik betrap mezelf er ook te vaak op dat de andere weerscategorieën mij niet snel naar buiten lokken… Toch mis je daarmee gegarandeerd hele mooie foto’s of potentie daarop. Ga dus ook naar buiten met slecht weer en daag jezelf daarmee uit.


BUITEN JE COMFORTZONE

Wanneer je jezelf wilt ontwikkelen als fotograaf zal je op den duur opdrachten moeten aannemen en andere technieken moeten toepassen dan degene die je gewend bent. Een mens ontwikkelt het meeste door die stappen te zetten die hem op onbekend terrein brengen. Juist dat aspect is het leerproces en helpt jou als fotograaf groeien. Wees dus niet bang om dit te doen! Ga eens met een andere techniek aan de slag en probeer eens een andere locatie. Ben je normaal van de landschapsfotografie, probeer dan eens met een vriend of vriendin een portretfotografie uit en wie weet hoe leuk je dit vindt én hoe goed het je afgaat. Jouw verborgen talent kan nog wel eens daarin zitten, zonder dat je dit wist 😉

Voor een fotograaf is het juist belangrijk om jezelf zo volledig mogelijk te ontwikkelen binnen de genres die de fotografie kent. Natuurlijk kun je jezelf specialiseren (ook zeker aan te raden), maar het is fijn wanneer je ook binnen andere genres enige ervaring hebt. Bepaalde technieken komen ook juist terug bij bepaalde genres, zoals sportfotografie. Binnen de sportfotografie heb je te maken met snel bewegende objecten, waarbij je jouw camera zo moet instellen dat de beweging haarscherp wordt vastgelegd. Dit vereist een andere omgang met je camera en de instellingen dan bijvoorbeeld de portretfotografie, waar het model gewoon stil zit. Ook voor je techniek is het afwisselen in stijlen en genres dus aan te raden! En heel eerlijk, het is ook gewoon enorm leuk om verschillende fotografiestijlen uit te proberen!

Een advies dat daarbij hoort: wees altijd kritisch en blijf niet makkelijk rusten in complimenten die je krijgt over je werk. Er is altijd ruimte voor verbetering!


JUST ENJOY IT!

Het lijkt voor de hand liggend, maar mag best nog eens benoemd worden: geniet er gewoon van! Fotografie is een geweldige hobby en dankzij de talloze camera’s die er momenteel aangeboden worden kunnen we onze meest waardevolle herinneringen prachtig vastleggen en bewaren. Hoe mooi is dat? De meeste momenten in ons leven zijn onbetaalbaar en de ware essentie van dat moment is op geen enkele manier na te bootsen. Toch kan een foto je terugbrengen naar het moment om een klein tipje van de sluier weer even op te tillen. Laat de foto’s dus ook niet eeuwig op de harde schijf van je computer staan, maar druk ze af en decoreer je huis ermee. Zet ze met een lijstje in de boekenkast en maak er een mooi fotoboek van. Mogelijkheden te over om er wat mee te doen. Wil je meer met je fotografie doen en het over een breder draagvlak delen? Dan bieden Facebook en Instagram daarvoor een uitstekend platform. Het kan je ook nog eens helpen bevestiging te krijgen dat het werk dat je levert goed is of je kunt er adviezen krijgen over hoe jouw foto’s nog beter te krijgen.


SERIEEL FOTOGRAFEREN

Serieel fotograferen wordt door veel mensen/fotografen gedaan, omdat het je een leuk beeld kan geven van een dagje uit, een feestelijke gelegenheid of moment anderszins. Meer gevorderde fotografen maken er vaak een fotoproject van en zijn daarmee heel bewust bezig met slechts één thema. Wanneer je om dit thema een gevarieerde serie wilt fotograferen zal je veel afwisseling erin moeten aanbrengen, in de zin van compositie en standpunten. Ook zal je veel moeten variëren qua instellingen van de camera en dit alleen al maakt dat deze soort fotografie heel leerzaam is voor een fotograaf.

Let er bij het kiezen van een thema wel voor dat het iets is dat écht jouw interesse heeft. Immers, een kijker zal erdoor heen kijken wanneer de serie niet op jouw lijf geschreven is. Je moet het vol kunnen houden en dat gaat een stuk beter wanneer het onderwerp jou echt boeit. Wellicht ligt jouw interesse bij kathedralen en ga je erop uit om meerdere kathedralen met elkaar te vergelijken en de overeenkomsten en verschillen vast te leggen op beeld. Of je gaat je richten op verschillende oude steden die ons land rijk is. Er zijn genoeg opties te bedenken. Hoe dan ook, het zal je motiveren om erop uit te gaan en je komt nog eens ergens!

BIJSCHOLING

Zeker wanneer je meer met je fotografie wilt doen is het slim om zo nu en dan bijscholing te nemen binnen de fotografie. Dat hoeft niet direct een opleiding te zijn, maar kan al middels een cursus of workshop. Er zijn veel cursussen te vinden, waarbij een deel ook online wordt aangeboden.

En meer is het niet. Veel fotografie plezier gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *