Blogs,  Fotografie

Canon of Nikon?

De eeuwige discussie die al lang wordt gevoerd is natuurlijk die omtrent de twee topmerken binnen de spiegelreflexcamera’s; moet je nu gaan voor een Canon of voor een Nikon?

Toen ik op ‘jacht’ ging naar een nieuwe camera moest ik een keuze maken tussen deze twee. Wat wilde ik, wat was mijn voorkeur? Ik had al die jaren ervaring met Canon en dat beviel me goed.

‘Never change a winning team, right?’

Desondanks heb ik wel overwogen of ik bij Canon wilde blijven. Hoewel ik mij nooit heb kunnen voorstellen dat deze twee merken dermate van elkaar verschillen, kan het geen kwaad er bewust bij stil te staan. Wanneer je een nieuwe camera gaat kopen besteed je doorgaans aardig wat centen en je moet dan zeker weten dat hetgeen je aanschaft ook echt bij je past.

WELKE IS BETER?

Dan kom je toch uit bij de hamvraag: is één van de twee merken ook écht beter? Het antwoord is makkelijk en snel gegeven. Nee, in de praktijk verschillen Canon en Nikon dermate weinig dat je kunt spreken van een concurrent. In de basis zijn zowel Canon als Nikon erg goede cameramerken, waarbij je in de praktijk ziet dat ‘oudere fotografen’ de voorkeur geven aan Nikon en de jongere generatie veelal zal kiezen voor Canon. Toch is ook dat geen volledig terechte en op waarheid berustende classificatie, want natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Ik las eens in een artikel over dit onderwerp de stelling ‘Canon is als Messi, Nikon als BMW’ en vond dit wel een treffende vergelijking. Even los van de voorkeur tussen voetballers en automerken (waar ik zelf nou weer weinig mee heb ;-)) zal er ook niet veel kwaliteitsverschil zitten tussen let’s say een BMW en een Mercedes of een Ronaldo of Messi. Het is veelal een kwestie van smaak waardoor men kiest voor de een ofwel de ander.

IS ER DAN GEEN ENKEL VERSCHIL?

Natuurlijk zijn er wel kleine verschillen tussen deze twee grote topmerken. Je komt dan uit bij verschil in scherpte, kleurweergave, stabilisatie, flitsgebruik en ruisreductie. Tegelijk hangt dit ook weer sterk af van het type camera dat je gebruikt en heeft de concurrent bijna altijd wel een mooie tegenhanger, waarmee de verschillen weer worden opgeheven. Een interessante gedachte is overigens dat Canon en Nikon elkaar nodig hebben (gehad) om groot te worden op de markt. Het bestaansrecht van beiden in deze topcategorie had er niet geweest bij gebrek van de één. Juist het bij elkaar ‘hijgen in de nek’ heeft ervoor gezorgd dat ontwikkelaars en fabrikanten het merk hebben gepusht tot de max waardoor nu topkwaliteit en topproducten ontstaan zijn. In dit artikel zal ik een aantal verschillen op een rijtje zetten, maar houd daarbij wel in het achterhoofd dat dit niet zozeer gaat om verschil in kwaliteit, maar veelal in smaak en voorkeur.

BEELDSENSOR

De kwaliteit van de foto’s wordt mede beïnvloed door de kwaliteit van de beeldsensor. Een goede beeldsensor is voldoende lichtgevoelig, zodat een beeld goed op foto kan worden vastgelegd. Een kwalitatief minder goede beeldsensor zal daardoor meer moeite hebben om details vast te leggen (bijvoorbeeld van een foto gemaakt in de schemering waarbij er minder natuurlijk licht is).

Zowel Nikon als Canon gebruiken beiden kwalitatief goede beeldsensors die qua grootte niet veel van elkaar verschillen. Nikon loopt echter wel enigszins voor op dit gebied. Nikon heeft er zo voor gekozen om in hun nieuwe modellen de Optical Low Pass Filter (OLPF) niet langer in te bouwen waardoor de sensor meer gedetailleerde foto’s kan maken in ruimtes met minder licht. De OLPF voorkomt en beperkt valse kleurpatronen en moirépatronen. Wanneer je kijkt naar de mobiele telefoons van tegenwoordig, dan valt op dat deze geen OLPF-filter hebben, waardoor de foto uiteindelijk kleurpatronen vertoont die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Nikon heeft ervoor gezorgd dat de OLPF-filter niet in de camera ingebouwd hoeft te worden, maar er alsnog wel het effect van dit filter bestaat.

Canon houdt zich niet zozeer bezig met de OLPF-filter, maar schiet eerder in op het aantal megapixels. Het aantal megapixels is weer relevant voor het krijgen van foto’s met hoge scherpte (details).

SNELHEID

Qua snelheid van de te maken foto’s is het Canon die aan de top staat. Wanneer je als fotograaf houdt van sportfotografie dan is het natuurlijk belangrijk een camera te hebben die de snelheid van dit spel kan bijbenen en goed kan vastleggen. De professionele spiegelreflexcamera’s van Canon zijn daarin uitstekend.

BEDIENING

Ook een verschil (en dat is naar mijn idee ook een kwestie van persoonlijke voorkeur) is de bediening van de toestellen. De bedieningsknoppen van beide cameramerken zitten op net wat andere plekken en daarbij komt het dan neer op wat voor jou als individuele fotograaf het beste en het fijnste werkt. Het ene is niet beter dan het andere. Persoonlijk vind ik deze van Canon fijner en logischer, maar ik heb dan ook alleen maar met Canon gewerkt (wat mij natuurlijk wat bevooroordeeld maakt ;-)).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BATTERIJ

Nikon wint het op het gebied van de levensduur van de batterij, hoewel Canon momenteel hard werkt aan het verder verbeteren hiervan. Ook hierbij hijgt zij bij de concurrent in de nek.

GRIP

Wanneer je beide cameramerken in de hand neemt zal je ook al snel merken dat er een verschil is qua grip en de wijze waarop deze in jouw hand valt. De Nikon voelt voor mij daarin wat robuuster en tegelijk ronder, terwijl de Canon recht-toe-recht-aan is. Ik heb beide camera’s in de hand gehouden en heb al snel de keuze gemaakt voor mijzelf dat Canon voor mij stabieler ligt.

‘IT’S ALL ABOUT SKILLS’

Uiteindelijk gaat het bij het maken van goede foto’s niet alleen om de kwaliteit van je camera, maar om jouw skills als fotograaf. Je kunt nog zo’n goede camera hebben, maar als je niet weet hoe je er een mooie foto mee moet maken dan zal je alsnog niet ver komen. Wil je als fotograaf hogerop komen? Zorg dan voor goede marketing, zodat de merkwaarde van jouw ‘brand’ wordt gezien. In de hoofdregel gelden Nikon en Canon beiden als goede camera’s en zal je met allebei hele mooie foto’s kunnen maken. Het zal elkaar niet veel schelen.

Om maar een voorbeeldje te geven: in 2015 won een fotograaf de World Press Photo Awards met een foto door hem geschoten door een iPhone. Who would have guessed that! Zo zie je maar dat uiteindelijk het gaat om jouw talent, waarbij de juiste apparatuur je natuurlijk wel een goed eindje op weg helpt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *