Blogs,  Overig

The Passion 2019

The Passion vertelt op een geheel eigentijdse wijze over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Dit jaar vond de negende editie plaats in Dordrecht aan de voet van de Grote Kerk van de stad met als thema ‘Je bent niet alleen’. In de weken voorafgaand aan het evenement werden veel initiatieven opgezet middels dit thema (#jebentnietalleen). Zo verzorgde de Dordtse bakker Nobels Brood (gelegen aan de Grotekerksbuurt) een Passion-ontbijt voor 50 bewoners en familie van het Gastenhuis Dordrecht. Het bleek een groot succes. Ook Banketbakkerij Van der Sterre sponsorde 10.000 #jebentnietalleen-koekjes. Lokale ondernemers probeerden zo op hun eigen wijze hun steentje bij te dragen om de eenzaamheid in de stad aan te pakken.

Ter gelegenheid van het evenement waar jaarlijkse duizenden mensen op afkomen, is in het Maartensgat (normaliter een haven waar plezierjachten gelegen zijn) met behulp van pontons een podium en plat voor het publiek opgebouwd. Het gehele opbouwproces heeft een volle week geduurd en al in de dagen ervoor stroomden omwonenden en Dordtenaren van buiten het centrum richting de kerk om deze voorbereidingen te bewonderen.

Elk jaar steken bekende Nederlandse artiesten het eeuwenoude geloofsverhaal in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Een processie met duizend mensen trekt elk jaar tijdens de live vertelling met een groot verlicht kruis door de straten, op weg naar het hoofdpodium. Een leuk weetje: dit kruis weegt om en nabij 400 kilo en elke drager tilt daarmee zo’n 25 kilo aan gewicht mee. De hoofdrollen werden dit jaar vertolkt door Edwin Jonker (in de rol van Jezus), Edsilia Rombley (in de rol van Maria) en Lucas Hamming (in de rol van Judas). Net als voorgaande jaren vertelde Martijn Krabbé het verhaal.

Al op woensdag begon de cast met de generale repetities en werd het geluid getest. De voorbereiding die komt kijken bij het plannen en organiseren van een dergelijk evenement is gigantisch en trok dan ook veel bekijks. Regionale en landelijke pers was aanwezig om het evenement vast te leggen. Persoonlijk heb ik mij er enorm over verwonderd hoe het normaal met plezierjachten gevulde Maartensgat ineens was omgetoverd tot een spectaculaire stellage waarop het witte podium prachtig verlicht werd neergezet.

Zo’n 20.000 bezoekers hebben het live-evenement uiteindelijk bijgewoond op 18 april in Dordrecht. Het heerlijke weer en de prachtige setting waarin de opnames plaatsvonden maakten dat veel mensen zich wilden laven aan de ervaring. Het historisch hart van de stad heeft het verhaal op een prachtige manier laten zien. Dordtenaren waren het er alemaal over eens, de stad is op een prachtige wijze neergezet. Men was trots en tevreden over het verloop van het evenement.

En nu? De rust is weer wedergekeerd rondom de Grote Kerk en de plezierjachten die eerder in het Maartensgat lagen kunnen weer terug naar hun oorspronkelijke plek. De stadse Dordtenaren vervolgen hun normale weg en het dagelijkse leven, los van de opwinding en spanning van het te plannen evenement, vervolgt zijn normale gang. Het thema #jebentnietalleen blijft een thema dat aandacht verdient, de kunst is dit in leven te houden, waarbij iedereen zijn steentje bij kan dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *