Blogs,  Overig

De Kerk In Huis

Vanaf medio maart heeft een virus het openbare leven wereldwijd volledig plat gelegd. Veroorzaakt door een vleermuis op een dierenmarkt in Wuhan, China, heeft deze nieuwe epidemie ons vertrouwde leven flink geraakt. Gelukkig mag er vandaag de dag alweer heel wat meer, maar half maart was zelfs de gang naar de supermarkt niet meer vanzelfsprekend. Elk gezin had er mee te maken en moest zich van de een op de andere dag aanpassen, op allerlei manieren. Hier hoorde bij dat ook de gang naar de kerk plotseling geblokkeerd raakte. Zondag 15 maart 2020 staakte de zondagsdiensten en vanaf dat moment was het onzeker voor zowel de kerkraad als de gemeenteleden wanneer en op welke manier de diensten weer als vanouds konden worden hervat. Er zat niets anders op destijds; men moest het maar afwachten. Afwachten en vertrouwen dat eens alles wel weer goed zou komen.

In april besloot ik daarom tot het starten van een fotoproject, genaamd De Kerk In Huis. Redenen voor dit project waren in mijn ogen evident en werden mede geboren uit de geluiden die ik om mij heen hoorde. ‘Ik mis de kerk’, ‘Kon ik er maar weer even naar binnen lopen’, ‘We zijn gezegend met zo’n mooie kerk in Dordrecht’. Zo normaal als het voorheen was de kerk op de zondagochtend of tijdens de openingsuren doordeweeks binnen te lopen, zo abnormaal was dit vanaf 15 maart geworden in onze nieuwverworven anderhalvemeter maatschappij. Ons leven nam een voor ons abnormale wending en wij konden er toen maar moeilijk aan wennen.

Bij mensen ontstond vervolgens de behoefte om de kerk meer te zien, om zich te wanen in het gebouw en zich te vergapen aan de pracht en praal die de Dordtse Dom eigen is. Deze signalen ving ik niet alleen op, ik merkte het ook bij mezelf. Ook ik miste het om er te zijn en om de stilte op mij in te laten werken. Een plek waar ik gewoon kon zijn in alles zoals ik ben en een plek waar je je gekend mag voelen, wetende dat er altijd Iemand voor je is op momenten dat je troost of hoop zoekt. Ineens kon men die belangrijke plek niet meer opzoeken en dat in een tijd waarin er juist zoveel behoefte aan troost en hoop was. Ik ging in gesprek met Paul Wansink, de voorganger van de gemeente Grote Kerk en vertelde hem over mijn idee. De foto’s helpen en dragen bij aan het voor gemeenteleden levendig houden van de kerkbeleving dankzij haar indrukwekkende interieur en mystieke uitstraling.

Na een inspirerend gesprek met Paul ging ik van start met het project en wekelijks trok ik de lege kerk in, gewapend met de Canon-camera en lenzen. Het statief kon ook niet ontbreken. In de weken die volgden legde ik de kerk vast, zoals ik haar nog niet eerder heb vastgelegd noch gezien. De ene week concentreerde ik mij op de details, de andere week op het imposante plafond om vervolgens naar hoge hoogte te gaan en vanuit het Nonnenkwartier foto’s te maken. Een mooie overzichtsfoto van het Hoogkoor, het Schip en het Kam Orgel was het resultaat van deze klim. De foto’s heb ik vanaf de start van het project gedeeld op mijn Facebookpagina (Facebook: Ilse de Deugd) en Instragram-account (Dordt_in_Beeld). Vanuit de gemeente worden de beelden ook getoond op het Youtube Kanaal, tijdens de zondagsdiensten en op de website bij de rubriek‘Kerk in Huis’.

En elke week weer loop ik met een groot gevoel van dankbaarheid in de kerk. Hoewel ik weet dat de foto’s een bijdrage kunnen bieden qua kerkbeleving om deze laatste weken van kerkquarantaine door te komen, voel ik mij een gelukkig fotograaf dat ik de kerk dat uurtje in de week mag voelen en ervaren. Ik leer haar kennen op een manier zoals ik haar nog nooit eerder heb gezien; leeg en verlaten, gevuld met camera’s, geluidsinstallaties en hoge statieven. Bedrading op de vloer waar ik voorzichtig overheen moet stappen, omdat ik er niet over wil struikelen. Ik dank dan ook Paul voor zijn ideeën omtrent dit project en Marianne voor het mij wekelijks binnen laten in de kerk.

Het project zet ik voort tot het moment de Grote Kerk weer open is en weer vrij toegankelijk voor iedereen die haar wil bewonderen en van haar wil genieten. De kerkdiensten zullen tot in ieder geval tot 30 juni aanstaande alleen live te bekijken zijn, via het YouTube-kanaal van de Grote Kerk-gemeente. Ik hoop dat de foto’s u mogen plezieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *